Ketoosi

Ketoosi on tila jossa elimistö käyttää pääasiallisena energianlähteenä rasvaa. Ketoositila saavutetaan kun seuraavat ehdot täyttyvät:
-Päivittäinen energiansaanti on alle 800Kcal
-Päivittäinen hiilihydraattien saanti on alle 100g, miel. alle 80g
-Puhdas sokeri kokonaan pois

Ensimmäisenä päivänä on yleensä kova nälkä, jota suosittelen paikkaamaan vedenjuonnilla. Toisena/kolmantena päivänä päätä särkee, koska keho vaihtaa aivojen pääasiallisen energialähteen rasvaksi.

Kolmannen päivän jälkeen mieliala paranee, koska ketoositila tuottaa sivutuotteena kohtalaisen määrän endorfiineja. Miinuspuolena on, ettei räjähtävää voimaa tai nopeuskestävyyttä vaativia harjotteita ei voi tehdä normaaliin tapaan. Hengästyminen tapahtuu melkein heti, koska energian muodostaminen rasvasta on huomattavasti hitaampaa, kuin energian saanti hiilihydraateista.

Kompastuskivi:
Jojottelu 700Kcal-850Kcal-1500Kcal-650Kcal-2000Kcal-500Kcal…
Joko teet ketoositilan ja pysyt siinä tai sitten vähennät esim 2500kcal/pv energiamäärästä esim 200kcal, lisäät liikuntaa ja kiinteydyt pidemmän ajan kuluessa.

Jos keho ei mene ketoosiin, ja pidät silti kalorimäärän hyvin alhaisena n.1000kcal, niin keho käyttää energianlähteenä lihasten hiilihydraatteja.

Paino kyllä tippuu mutta yleensä ihmisellä ei ole lihaskudosta hukattavaksi asti. Viimeistään epäterveellinen laihduttaminen tulee uudelleen vastaan vanhuusiällä kun sekin vähä mitä lihaskudosta on jäljellä alkaa surkastumaan.

Anabolinen ikkuna: Esim Juha sauvakävelee 5km lenkin, tuli hiki, tuntui paikoissa. Nyt Juhalla on suorituksen jälkeen 30min anabolinen ikkuna auki. Ts kun saa vähän energiaa, esim, syö omenan/mandariinin, niin lihas latautuu ja jos harjoite oli kuntoon nähden raskas, lihas myös voimistuu ja kunto kasvaa levon myötä.

Kolikon kääntöpuoli: Juha teki saman harjoitteen mutta miettii että “nytpäs minä laihdun kun panttaan syömistä ja juon vaan vettä tähän päälle”. Nyt tila muuttuukin anabolisesta, eli lihasta kasvattavasta tilasta, kataboliseksi, lihasta kuluttavaksi tilaksi. Katabolisessa tilassa läski on turvassa, sitä ei ehdi kulumaan kuin pikku tiraus, koska lihakset tarvitsevat treenin jälkeisen tankkauksen, ja se otetaan muusta lihaskudoksesta. Muutama kerta ei ole paha, mutta kun tämä harjoitteluetiikka otetaan elämäntavaksi, valmistuksessa on vaikea itseaiheutettu vanhuusiän ongelma. Syö yksi mandariini tai tomaatti tms. harjoituksen jälkeen, ei ole vaikeaa 🙂

Takaisin ketoosiin:
Itse käytin ACDK easy diet pusseja, 3kpl päivässä. Jaksoin dieettiä 15 päivää, vaatekoosta tippui yksi x pois.
Ketoositilaa voi seurata hankkimalla apteekista ketostix liuskoja jolla selviää ketoosin voimakkuus.